moroΤα δόντια του μωρού, που τα λέμε και «νεογιλά», είναι το ίδιο σημαντικά με τα μόνιμα δόντια. Τα περισσότερα παιδιά βγάζουν και τα 20 νεογιλά δόντια πριν κλείσουν τα 3 τους χρόνια.

Τυπικά θα δείτε το πρώτο δοντάκι του μωρού σας να εμφανίζεται στο 2ο εξάμηνο της ζωής του και πιθανά εκείνη την περίοδο, το μικρό σας αγγελούδι να

έχει ευαίσθητα ούλα, ίσως και άφθα.

Μπορείτε να τρίψετε ελαφρά τα ούλα του με πολύ καθαρό δάκτυλο, ή με μια γάζα βρεγμένη ή με ένα μικρό κρύο κουταλάκι. Μπορείτε να του δώσετε ένα καθαρό «κρίκο οδοντοφυΐας». Αν ακόμα παραπονιέται και πονά, καλέστε στο τηλέφωνο : 6972835697

Έχει αποδειχτεί πώς όπου χτυπά η οικονομική κρίση, έχει καταστροφικές συνέπειες και στην οδοντική κατάσταση των παιδιών. Η πρόληψη αντιμετωπίζεται ως «είδος πολυτελείας».

Τα νεογιλά δοντάκια προετοιμάζουν το στόμα του παιδιού να αναπτυχθεί σωστά και διατηρούν το χώρο, ώστε τα καινούργια δόντια να βγούν στη θέση που πρέπει. Αντιθέτως, αν τα νεογιλά χαθούν πριν την ώρα τους, τα διαστήματα μεταξύ των δοντιών μειώνονται πολύ γρήγορα και τα καινούργια δόντια δεν χωράνε με συνέπεια την ανάγκη ορθοδοντικής θεραπείας.

Στα ιατρεία της Dental 4 all προσφέρουμε δωρεάν ένα «Προληπτικό Πρόγραμμα για παιδιά» : όλες οι εξετάσεις των παιδιών μέχρι την ηλικία των 5 είναι δωρεάν. Στο Πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνονται 5 ετήσιες επισκέψεις στις οποίες εξετάζουμε την ανάπτυξη, την υγιεινή, την τερηδόνα (χαλασμένο δόντι), τραυματισμούς και άλλα πιθανά προβλήματα (π.χ. δάκτυλο-πιπίλα), καθαρίζουμε τα δόντια του παιδιού, αν χρειάζεται, αξιολογούμε τις ανάγκες του παιδιού για φθόριο και σας συμβουλεύουμε σχετικά με την υγιεινή και το διαιτολόγιό του.

5 απλές συμβουλές για να μεγαλώσετε τα παιδιά σας χωρίς τερηδόνα:

  1. Ξεκινήστε να καθαρίζετε το στόμα του μωρού με μια καθαρή γάζα από την ημέρα που γυρίσατε από το μαιευτήριο στο σπίτι. Το μωρό σας θα εξοικειωθεί με τη διαδικασία! Για το ίδιο λόγο χρησιμοποιείστε μικρή οδοντόβουρτσα από τα πρώτα του δόντια. Κατόπιν το όφελός σας θα είναι σημαντικό διότι θα αποφύγετε καταστάσεις οδοντόπονου και πρόωρης απώλειας των νεογιλών δοντιών.
  2. Το βράδυ, μη δίνετε στο παιδί μπιμπερό με γάλα ή χυμό, αν χρειάζεται μπιμπερό το βράδυ, γεμίστε το με νερό ή δώστε του πιπίλα. Αν χρησιμοποιείτε πιπίλα μην την βάζετε σε ζάχαρη. Αν το γάλα – και αργότερα άλλες τροφές- παραμένουν στο στόμα για μεγάλα διαστήματα χωρίς να ξεπλυθούν, συγκεντρώνονται στο στόμα οξέα και σάκχαρα και οδηγούν σε πολυ-τερηδονισμό, το «σύνδρομο του μπιμπερό».
  3. Σταματήστε το θηλασμό των δακτύλων οπωσδήποτε πριν να πάει σχολείο, οπότε περίπου ανατέλλουν τα πρώτα μόνιμα δόντια.
  4. Βεβαιωθείτε ότι το παιδί λαμβάνει την απαραίτητη θεραπεία, συμπεριλαμβανομένων της χορήγησης φθορίου και των προληπτικών εμφράξεων.
  5. Μέχρι την ηλικία των 7 ετών, θα πρέπει να βοηθάτε το παιδί σας στο βούρτσισμα των δοντιών. Μέχρι τα 7, τα παιδιά δεν έχουν την ικανότητα να βουρτσίσουν σωστά. Αν το επιθυμεί αφήστε το να βουρτσίσει και μετά πείτε του ότι είναι η σειρά της μαμάς ή του μπαμπά. Τα οφέλη που θα αποκομίσετε είναι σημαντικά!

Σας προτείνουμε να δείτε την ιστοσελίδα «www.geradontia.gr» και να εκπαιδεύσετε το παιδί μέσα από δραστηριότητες και παιχνίδια στη σωστή στοματική υγιεινή.

 

Επείγον

Ονοματεπώνυμο(*)
Invalid Input

Τηλέφωνο(*)
Invalid Input