Ένα χαλασμένο δόντι μπορεί να πονά στο κρύο, στο γλυκό, στο ζεστό, στην πίεση ή στα καλά καθούμενα. Μπορεί να πρηστεί ή να κάνει συρίγγιο που βγάζει πύον. Ακόμη και αν ο πόνος φύγει, χωρίς να έχει γίνει κάποια θεραπεία, θα επιστρέψει εντονότερος. Η θεραπεία του λέγεται ενδοδοντική θεραπεία και είναι η μόνη εναλλακτική λύση αντί της εξαγωγής του.
Το πρώτο βήμα της θεραπείας είναι η απομάκρυνση των νευρικών και άλλων ιστών από το εσωτερικό των ριζών του δοντιού, γι’ αυτό και η διαδικασία είναι γνωστή ως "απονεύρωση". Η θεραπεία που ακολουθεί έχει τα εξής στάδια: α)διευρύνουμε τους ριζικούς σωλήνες, μέσα από τους οποίους βγάλαμε τα φλεγμαίνοντα νεύρα, β)τους απολυμαίνουμε και γ)τους σφραγίζουμε ερμητικά.
Ανάλογα με τη δυσκολία και τη βαρύτητα του περιστατικού, η θεραπεία διαρκεί από μια ως τρεις συνολικά ώρες και συνεπώς χρειάζεται μία, δύο ή τρεις επισκέψεις στο οδοντιατρείο.
Απαραίτητα για την ενδοδοντική θεραπεία απαιτείται μια αρχική οπισθοφατνιακή ακτινογραφία (μικρό πλακάκι που δείχνει καθαρά το συγκεκριμένο δόντι). Όταν τελειώσει η θεραπεία ελέγχουμε την ποιότητα της με μια τελική ακτινογραφία.
Η ενδοδοντική θεραπεία απαιτεί σχολαστική τήρηση του θεραπευτικού πρωτοκόλλου και ένα απόλυτα καθαρό περιβάλλον για το θεραπευόμενο δόντι.
Οι συσκευές που διαθέτουμε για την ενδοδοντική θεραπεία είναι:
Μετά την εδοδοντική θεραπεία, σφραγίζουμε ερμητικά το πάνω μέρος του δοντιού και το προστατεύουμε με μια στεφάνη (θήκη).
Η ενδοδοντική θεραπεία χρειάζεται κλινικό και ακτινογραφικό επανέλεγχο μετά από ένα χρόνο.