Στοματολογία

Στο στόμα εμφανίζεται μεγάλος αριθμός παθήσεων εκτός των οδοντικών.
Παθήσεις που οφείλονται σε μικροοργανισμούς, σε αυτοάνοσα νοσήματα, σε νόσους που διατρέχουν και το υπόλοιπο σώμα, σε κακοήθη νεοπλάσματα.

Η δωρεάν αρχική κλινική εξέταση (screening) που κάνουμε στη Dental4All αφορά όλο το στόμα και όχι μόνο τα δόντια. Αν παρατηρήσουμε κάποιο κλινικό σημείο που μας βάζει σε υποψία θα σας ενημερώσουμε για το τι πρέπει να κάνετε.

Άφθες:

Η θεραπεία των αφθών είναι εξατομικευμένη. Η πιο συχνή τοπική θεραπεία είναι η εφαρμογή κορτικοστεροειδών.

Εμείς εφαρμόζουμε στις άφθες τη σχετικά νέα θεραπεία με το διοδικό laser. Σύμφωνα και με τη διεθνή βιβλιογραφία, η θεραπεία με laser έχει πολύ καλά αποτελέσματα στον πόνο, οι άφθες φεύγουν πιο γρήγορα και εμφανίζονται όλο και σπανιότερα.

Στα παιδιά δίνουμε προστατευτικά των βλεννογόνων (αλοιφές υαλουρονικού και αλόης) όχι διαλύματα. Επίσης στα παιδιά κάνουμε αιματολογική εξέταση, ίσως έχουμε έλλειψη σιδήρου.

Eπιχείλιος έρπης:

Παρότι η λοίμωξη από τον ιό του απλού έρπητα υποχωρεί αυτόματα, τα φάρμακα κατά του ιού είναι σε μορφή κρέμας για τοπική εφαρμογή, ή σε μορφή δισκίου για χορήγηση από το στόμα.

Η θεραπεία του επιχείλιου έρπητα με χρήση του διοδικού laser φαίνεται να μειώνει σημαντικά τον πόνο και το χρονικό διάστημα των υποτροπών, χωρίς να προκαλεί παρενέργειες, παρά το γεγονός ότι και αυτή η μέθοδος αντιμετώπισης δεν εξαλείφει πλήρως τον ιό από τον οργανισμό.

Κακοσμία: 

Συνήθως μυρίζουν τα μικρόβια που παραμένουν στα δόντια και τα ούλα. Αν αποκλείσουμε την τερηδόνα, την ουλίτιδα και την περιοδοντίτιδα εξετάζουμε άλλες αιτίες όπως τη διατροφή σας, π.χ. πρωτεινούχα γεύματα και κάποιες παθήσεις όπως ο διαβήτης ή η νεφρική ανεπάρκεια.
Η θεραπεία συνήθως έρχεται με την άρση του αιτίου αλλά υπάρχουν και κάποια φαρμακευτικά βοηθήματα.

Ξηροστομία:

Το ξηρό στόμα είναι επώδυνο και ενοχλητικό για τον πάσχοντα, αλλά είναι και η αιτία μιας γρήγορης καταστροφής των δοντιών.
Ο ειδικός στοματολόγος θα διερευνήσει την αιτία της ξηροστομίας.
Σήμερα έχουμε πολλά μέσα για να αντιμετωπίσουμε την ξηροστομία με υποκατάστατα σάλιου και σιελαγωγά φάρμακα.

Μυκητιάσεις:

Τόσο οι τοπικές μυκητιάσεις όσο και οι εκδηλώσεις των συτηματικών μυκητιάσεων έχουν κλινική εικόνα ελκών, δηλαδή πληγών στο στόμα. Στην υποψία μυκητιάσεων σας παραπέμπουμε σε ειδικό στοματολόγο για την ενδεδειγμένη αντιμυκητιασική θεραπεία.

Αυτοάνοσα νοσήματα:

Τα πιο κοινά αυτοάνοσα που εμφανίζονται ως διαφόρων μορφών έλκη στο στόμα είναι η κοινή πέμφιγα, το σύνδρομο Sjogren και η νόσος Αδαμαντιάδη-Behcet. Ο ειδικός στοματολόγος θα κάνει τη διαφορική διάγνωση και θα σας δώσει ειδική φαρμακευτική αγωγή.

Λευκοπλακία:

Mια λευκή πλάκα που δε φεύγει στη γλώσσα, στα ούλα ή στα χείλη πρέπει να αφαιρείται αμέσως από ειδικό στοματολόγο και στέλνεται για βιοψία. Χρειάζεται προσεκτική παρακολούθηση διότι αποτελεί μερικές περιπτώσεις αφορούν προκαρκινικά στάδια.
Ο καρκίνος του στόματος συνήθως στα αρχικά στάδια είναι ανώδυνος, για το λόγο αυτό πρέπει να είμαστε υποψιασμένοι και να εξετάζουμε κάθε λευκή ή ερυθρή βλάβη που επιμένει.

Επείγον

Ονοματεπώνυμο(*)
Invalid Input

Τηλέφωνο(*)
Invalid Input